Създай си навик да четеш. Научи формулата на Уорън Бъфет!

Едва ли има човек,който да ене е чувал името Уорън Бъфет. Мнозина говорят за богатството му, но малцина се замислят какво му е помогнало да го натрупа.

Как е успял да изгради империята си? Правил ли е нещо необикновено? Сложни въпроси, а понякога отговорите са много прости…

Повечето хора преминават през живота, без да стават по-знаещи и можещи. 

Защо? 

Те просто никога не вършат необходимата работа.

Лесно е да се приберете вкъщи, да седнете на дивана, да гледате телевизия и да се оттеглите в спалнята, когато ви се приспи. 

Но това няма да ви помогне да станете по-добри.

Разбира се, можете да отидете в офиса на следващия ден и да обсъдите подробностите от снощния епизод на Черешката на тортата или поредния епизод на Game of Thrones.

Завинаги загубено време…

Но това не е натрупване на знания, а чисто и просто успокояващо средство. И да, всеки има нужда от време на време да разпусне, но не бива основнота му дейност е – да разпуска…

Можете да придобиете всякакви знания, ако искате. Всъщност има проста формула, която, ако се следва, почти сигурно ще ви направи по-умни, по-знаещи и по-можещи с течение на времето. 

Точно това е и формулата на Уорън Бъфет.

Проста формула, но не и лесна.

Иска се да свършите работата. Няма друг начин.

„Най-доброто, което едно човешко същество може да направи, е да помогне на друго човешко същество да знае повече.”

Ще наречем този начин на четене формулата на Бъфет , кръстена на Уорън Бъфет и неговия дългогодишен бизнес партньор – Чарли Мънгър

Тези двамата са изключителна комбинация от умове. А също така и машини за обучение.

Как да станете по-умни?

Четете. 

Много.

„Просто седя в офиса си и чета цял ден.“ – Уорън Бъфет

Какво означава това? Той споделя, че прекарва 80% от работния си ден в четене и мислене.

„Едва ли бихте могли да намерите партньорство, в което двама души да четат повече часове от деня, отколкото в нашия“ – Чарли Мънгър.

Когато го попитали как се става по-умен, Бъфет веднъж вдигнал купчина листи и казал:

„Четете купчина от 500 страници като тази всяка седмица. Така се натрупват знания като сложна лихва.”

Всички ние можем да изградим знанията си, но повечето от нас няма да положат тези усилия.

Един човек, приел съвета на Бъфет, Тод Комбс и сега работи за легендарния инвеститор. След като чул съвета на Бъфет, той започнал да следи какво чете и колко страници чете.

„В крайна сметка намирането и четенето на продуктивен материал ми стана втора природа, навик. Когато започнa инвестиционната си кариера, ще четa още повече, удряйки 600, 750, дори 1000 страници на ден.“

Комбс открива, че формулата на Бъфет работи, като му дава повече знания, които му помагат с това, което се превръща в основната му работа – търсенето на истината за потенциалните инвестиции.

Но как четете също има значение.

Трябва да сте критични и да мислите. Трябва да вършите умствената работа, която е крайно необходима, за да поддържате собствено мнение.

Непрекъснато учене – не работи така, както си мислите, че работи

Ако си мислите, че по цял ден Уорън Бъфет и Мънгер седят пред компютъра, обсебени от числа и цифри, грешите.

Бъфет казва:

„Не. Ние не четем чужди мнения. Искаме да вземем фактите и след това да помислим. Чарли не може да срещне проблем, без да мисли за решение. Ще му се обадя и в рамките само на 30 секунди, той ще намери решение на всеки проблем. Той просто вижда нещата веднага.“

Но това едва ли винаги е било така?

Много наивно би било да мислим, че е имал късмета да се роди гений.

Имаше някаква приказка за късметът, който винаги срещал най-подготвените. Нещо ей такова беше… 🙂

Мънгър вижда натрупването на знания като придобит, а не естествен гений. И той би отдал цялата заслуга на знанията, които системно и непрестанно е натрупвал.

„Нито Уорън, нито аз сме достатъчно умни, за да вземаме решения без време за мислене“, казва Мънгер веднъж пред репортер. 

„Взимаме реални решения много бързо, но това е така, защото прекарахме толкова много време в подготовка, като тихо седим, четем и мислим.”

Как можете да намерите време за четене?

Намирането на време за четене е по-лесно, отколкото си мислите. Един от начините да си помогнете това да се случи, е да отделите един час от деня си само за себе си.

В интервю, което дава за своята биография „Снежната топка“,  Бъфет разказа следната история:

„Чарли беше съвсем млад адвокат. Вероятно получаваше не повече от 20 долара на час. На въпросът Кой е най-ценният му клиент? – той отговори, че най-ценният му клиент всъщност е самия той.

Затова реши да си си продава по 1 час време всеки ден. Той си продаде този час рано сутринта и го използва, за да работи по строителни проекти и сделки с недвижими имоти.“

👉 Прочетете още и Утрото – часът на победата!

Всеки трябва да направи това за себе си. Да продаде първо на себе си 1 час от собственото си време.

Важно е да помислите за алтернативната цена на този час. От една страна, можете да скролвате из социалните мрежи, да прочетете някои онлайн новини и да отговорите на няколко имейла, докато се преструвате, че вършите нещо ценно за себе си, което би трябвало да е в центъра на вашето внимание. 

От друга страна, можете да посветите времето си на самоусъвършенстване. В краткосрочен план ще ви е по-добре с допаминовия прилив от tik-tok или друга социална мрежа.

Ще скролвате, без да ви се налага да мислите, разсъждавате, анализирате или планирате. Ще прескачате от пост на пост, от видео на видео…

Единственото усилие, което ще ви се налага да положите е да наравите елементарно движение с палеца си в мига, в кото загубите интерес.

И така, в тази безтегловност, да прекарате следващите 30 минути, час или два…

Никакво усилие, никаква работа, никаква мисъл…

В дългосрочен план инвестицията в научаване на нещо ново и подобряване на себе си отива доста по-далеч.

Мънгър казва: „Винаги съм искал да подобря това, което правя, дори това да намали доходите ми през дадена година. И винаги отделям време, за да мога да играя моя собствена игра за подобрение.”

Оказва се, това да надграждаш себе си и да отделяш време, за да се подобряваш непрестанно – няма как да доведе до нищо друго, освен до по-добри резултати.

Четенето е само част от уравнението

Но четенето не е достатъчно. 

„Четем много. Не познавам мъдър човек, който да не чете много. Но това не е достатъчно. Трябва да имате темперамент, за да грабвате идеи и да правите разумни неща. Повечето хора не грабват правилните идеи или не знаят какво да правят с тях.“

Коментирайки какво означава да имаш знание, Мортимър Адлер, американски философ, педагог и редактор, пише:

„Човекът, който казва, че знае какво мисли, но не може да го изрази, обикновено не знае какво мисли.“

Можете ли да обясните това, което знаете на някой друг? 

Опитайте. Изберете нова идея, която смятате, че сте схванали и я напишете на лист хартия, сякаш я обяснявате на някой друг.

Истината е, че колкото повече четете, толкова по-добре изразявате себе си.

Колкото повече четете, толкова повече разширявате съзнанието си.

Колкото повече четете, толкова по-добри идеи започвате да имате.

Колкото повече четете, толкова по-малко подражавате!

И щом Уорън Бъфет има време да чете всеки ден, то всеки друг може.

Една стойностна книга може да разшири съзнанието ви повече, отколкото всеки един друг източник на информация. А истината е, че Има книги, които променят играта [+ 🎁 pdf]

Четейки, вие се учите да мислите, да търсите и да посявате нови идеи в ума си.

Никога не е късно да започнете да четете, а вероятността да се влюбите в този нов свят, който ще се открие пред вас, е много голяма.

Кои са любимите ви книги? Има ли такива, които са ви оказали силно влияние?

Споделете в коментарите 👇


ПроАктивни е дигитален планер – платформа за цялостна организация и създаване на навици.

И докато всички се мъчат да усложнят допълнително дните си и да се затрупат с излишни инструменти, изкуствен интелект и куп безполезна информация, ние се стремим да опростяваме и да се фокусираме върху най-важното.

Всичко започна тук

Изградете си фантастична идентичност и вместо да планирате следващата си почивка, планирайте си живот, от който не искате да избягате!

Бъдете по-добри! Бъдете проактивни!

Помогнете ни да достигнем до повече хора като споделите този материал в социалните мрежи.

Благодарим Ви за подкрепата! 🙏🏻

Остави коментар

Напишете вашият коментар
Въведете името си

Сходни статии