Всички виждаме един и същи слон

Има една стара притча, която много просто и нагледно отговаря на ред въпроси и представя идеята на това, че по един и същи въпрос, неопределен брой хора могат да имат различен отговор и всички са прави.

Притчата се казва Слепците и слонът. Най-вероятно сте чували историята, но ако все пак не сте, ето я представена най-общо:

Група слепи се натъкват на слон за първи път. Нито един от тях, никога през живота си, не бил „виждал“ слон.

Следователно не знае как изглежда, какъв е размерът му и какви са особеностите на физиката му.

Всеки от тях усеща различна част от слона, крак или бивник и накрая, след опознавателната сесия, обсъждат своите открития. 

Докато се опитват да разберат какво същност е слонът, започват да спорят. 

„Това е гладко и твърдо като камък“, казва един мъж. 

„Това изобщо не е вярно, кръгло е и високо като стълб“, казва човекът, който опипва крака….

И така нататък…

Колкото различни души имало, толкова и различни части на слона били опипани и в последствие определени, според личните впечатления и усещания.

Вижте и 2 основни вида нагласа – хвърчило срещу котва!

Историята илюстрира две прости концепции. 

Първо: всеки един от нас има свои собствени гледни точки.

И никой от нас не е в състояние да „вижда“ нищо друго освен собствената си гледна точка и усещане. 

Второ: когато разсъждаваме по тема (например хобот), често има по-голям обхват (слон), който поставя тази тема в съвсем различен контекст.

Разширявайки това навън, започваме да виждаме модел, който присъства вероятно във всичко.

Обхват – всеки предмет има собствен такъв.

Всеки предмет е част от някакъв по-голям контекст някъде. Следователно, винаги има по-широк обхват, отколкото първоначално предполагаме.

Как можете да сме сигурни, че нещо е правилно, че разглеждаме ситуацията от всички ъгли и че не сме си извадили заключение, базирано само на собствен опит?

Отговорът, разбира се, е, че през повечето време е невъзможно да бъдем напълно сигурни. Понякога с неприемането на мнението на човека срещу нас, ние поставям голяма пречка в понататъшното ни общуване.

Пречка, голяма колкото цял слон…

Единственият разумен подход е да се използваме цялата налична информация, да намерим възможно най-много гледни точки и контекси и след това да продължим да бъдем отворени за друга истина, освен нашата.

Въпреки че е възможно един въпрос да има един правилен или грешен отговор, повечето теми имат много различни верни отговори, които зависят изцяло от гледната точка и обхвата, от който ги разглеждаме. В много спорове и двете страни са прави за определени неща и просто гледат на темата от различни ъгли или с различно ниво на увеличаване на обхвата.

Всички са прави

За голяма част от споровете, чрез промяна на обхвата на дискусията, е напълно възможно всички да бъдат прави.


ПроАктивни е дигитален планер – платформа за цялостна организация и създаване на навици.

И докато всички се мъчат да усложнят допълнително дните си и да се затрупат с излишни инструменти, изкуствен интелект и куп безполезна информация, ние се стремим да опростяваме и да се фокусираме върху най-важното.

Всичко започна тук

Изградете си фантастична идентичност и вместо да планирате следващата си почивка, планирайте си живот, от който не искате да избягате!

Бъдете по-добри! Бъдете проактивни!

Помогнете ни да достигнем до повече хора като споделите този материал в социалните мрежи.

Благодарим Ви за подкрепата! 🙏🏻

Остави коментар

Напишете вашият коментар
Въведете името си

Сходни статии