2 основни вида нагласа – хвърчило срещу котва!

Едва ли има човек, който да не е чувал, чел или попадал на информация за това, колко е важна нагласата на човек към заобикалящият го свят. От това как подхожда към всяка една житейска ситуация, до това как я приема.

Има две основни нагласи, които ще разгледаме в този материал и това са нагласата за растеж и нагласата за фикс. От самото наименование може да се направи извод, кой от двата вида води към успех и кой закотвя на едно място.

За това и ще олицетворим нагласата за растеж с хвърчило, а нагласата за фикс – с котва.

Нагласа тип Хвърчило и Нагласа тип Котва

Нагласата, независимо от кой вид е, е свързана с най-основните ни вярвания. Без значение дали са съзнателни или подсъзнателни, те силно влияят върху това, което искаме да постигнем и още повече върху това, дали ще го постигнем.

И точно дълбоко вкоренените вярвания ни задвижват в желаната посока или ни пречат да реализираме потенциала си.

Нали знаете историята за малкото слонче, което било завързано за малко колче. В началото, когато не било достатъчно силно, то опитвало постоянно да се освободи, но така и не успявало.  Слончето растяло и със сигурност без никакви усилия би могло да се откачи от кола, но вярването, че това е невъзможно, го заставяло да си остане завързано, но вече не за кола, а за собственото си вярване.

Така се получава и в живота на хората, които имат нагласа тип котва. Те вярват, че не могат нещо и никога не предприемат действия в тази насока.

Какви са последствията от мисленето, че вашата интелигентност и умения са нещо, което може да се развие и подобри, за разлика от мисленето, че те са нещо фиксирано, че са котва?

Вашият възглед за самите вас може да определи всичко.

Ако вярвате, че качествата са непроменими (нагласа котва), вие ще искате постоянно да доказвате, че сте прави. Вместо да се поучите от грешките си, ще виждате само доказателства за това, че не можете!

Но има и друг начин на мислене, с който всеки провал е началото на нов опит. Всяко умение може да се подобри. Всяка ситуация крие възможност. Това, което не се знае, може да се научи. Това, което не се умее, може да се усвои.

Този начин амислене (нагласа хвърчило) се основава на вярата, че всяко качество може да се култивира чрез усилия.

Промяната на вашите вярвания може наистина да окаже силно въздействие на живота ви.

И да, клише е, но е и фундаментална истина.

Нагласата за разстеж създава силна страст към ученето.

Защо да криете недостатъците, вместо да ги преодолявате?

Защо търсите приятели и партньори, които просто ще укрепят самочувствието ви, вместо такива, които ще ви предизвикат да растете?

И защо да търсите само изпитаното и познатото, вместо преживявания, които ще ви подобрят?

Отличителният белег на нагласата хвърчило е страстта за постоянно подобряване и тази страст е силна дори, когато нещата не вървят добре. Това е начинът на мислене, който позволява на хората да процъфтяват дори и през някои от най-предизвикателните и трудни моменти в живота им!

КАК ДА ПРИЛОЖИТЕ НА ПРАКТИКА?

Вашите действия са продиктувани от вашето мислене. Има хора, които осъзнават стойността дори и на трудностите и полагат услия, за да се учат и развиват.

Други обаче предпочитат да избегнат дори минималните услилия, вярвайки, че така или иначе няма да успеят.

Рафтовете на книжарниците са претрупани с книги със заглавия като „Десеете тайни на успеха“, „Как да постигнеш всичко бързо и лесно“ и така нататък.

Но всички тези книги обикновено преразказват една и съща информация, съветвайки абсолютни клишета.

Разказват историята на богати и успешни хора и обещават, че за година ще сбъднете мечтите си, но не казват как. Резултатът е вдъхновение за няколко дни и връщане в познатата рутина, без никакво намерение и идея как да се използва прочетеното.


Вместо това, когато започнете да разбирате мисленето тип котва и мисленето тип хвърчило, ще осъзнете две неща:

1. В една и съща ситуация, Хвърчилото може да ви понесе в небесата на възможностите, Котвата може да ви забие на дъното на невъзможността!

2. Нагласата е нещо, което всеки може съзнателно да промени!

Естествено, хората с фиксирано мислене (Котва) са чели книгите, които казват: успехът е да бъдеш най-доброто си аз, а не по-добър от някой друг, провалът е възможност и т.н.

Но те така и не успяват да приложат това на практика, защото основният им начин на мислене, тяхната нагласа казва:

успехът е само за надарените, провалът съсипва; успелите просто са родени под щастлива звезда…

Точно като малкото слонче, което е опитвало и опитвало да се освободи от кола, но така и не е могло. И този временен неуспех е формирал нагласат му – трудно е, невъзможно е, роден съм, за да бъда завинаги завързан за този кол.

По един такъв „кол“ има в съзнанието на всеки човек с начин на мислене и нагласа тип Котва.

Прочетете и 👉 Ако чуеш вътрешен глас, който ти казва: „Не можеш да рисуваш“, рисувай с всички сили и този глас ще замлъкне! – Винсент Ван Гог

Легендарният баскетболен треньор Джон Уудън казва, че не си се провалил, докато не започнеш да приписваш вина. В момента, в който го направиш, спираш да се учиш от грешките си и започваш да ги отричаш.

В гимназия в Чикаго, където учениците трябва да преминат определен брой курсове, са измислили фантастичен начин да се избегне фиксираното мислене.

Учениците, които успешно преминат даден курс, получават оценка да.  Учениците, които не успеят да преминат курса, получават оценка все още не.

Това е невероятен метод да се покаже на учениците, че те не са неуспели по принцип, а просто не са успели този път.

Прокарва начин на мислене за растеж, нагласа тип Хвърчило.

Както почти всичко от физическото и ментално поведение, начинът на мислене и нагласата са навици и подлежат на промяна. 

Ако заменяте отрицателно вярване с положително всеки път, когато се уловите, че си обяснявате сами на себе си как не можете да направите дадено нещо, това ще се превърне в навик.

Ще започнете все по-често съзнателно да заменяте вярванията си с такива, които ще ви казват „Все още не„, вместо „Не„.

Най-хубавото е, че след известно време вярванията ще се заменят все по несъзнателно и в един прекрасен момент, фиксираното мислене и нагласата Котва ще бъдат „деактивирани“ и в съзнанието ще е инсталирана чисто нова програма, а именно – мислене за растеж и нагласа Хвърчило.

Ако се чудите към кой вид мислене спадате, проверете сами. Сетете се за 2 или 3 вярвания, които имате за себе си. Нещо, което сте убедени, че умеете и нещо, в което сте сигурни, че винаги се проваляте.

Спомнете си колко пъти сте разигравали сценарии в мислите си и сами сте се убеждавали в своята правота. И после се заемете да инсталирате новата програма или поне да подобрите сегашната.

Каквото и да изберете, движете се.

Не бъдете статични. Не бъдете котва!


ПроАктивни е дигитален планер – платформа за цялостна организация и създаване на навици.

И докато всички се мъчат да усложнят допълнително дните си и да се затрупат с излишни инструменти, изкуствен интелект и куп безполезна информация, ние се стремим да опростяваме и да се фокусираме върху най-важното.

Всичко започна тук

Изградете си фантастична идентичност и вместо да планирате следващата си почивка, планирайте си живот, от който не искате да избягате!

Бъдете по-добри! Бъдете проактивни!

Помогнете ни да достигнем до повече хора като споделите този материал в социалните мрежи.

Благодарим Ви за подкрепата! 🙏🏻

Остави коментар

Напишете вашият коментар
Въведете името си

Сходни статии