Дейвид Гогинс – човекът, който не може да бъде наранен [Урок 2]

В част 1 разгледахме първите 5 урока на Дейвид Гогинс, които той представя в книгата си „Не може да ме нарани“. Останалите 5 житейски препоръки ще разгледаме сега в този материал.

Дейвид Гогинс – забележителен човек, който печели най-важната битка на света – тази, със собствените си демони.

Урок 6. ПРАЗНУВАЙ УСПЕХА СИ С ОЩЕ УСПЕХ


Когато Гогинс приключва „Седмицата на ада“, той си позволява да празнува като изяжда цял пай. Това била наградата му за лишенията, болката, психическото и физическо торнадо, на което бил подложен толкова дълго време.

Един пай. Урок от ада.

Историята помни не един или два случая на големи успехи, чиито истории приключват непосредствено след това. Инерцията може да работи и в двете посоки. И ако постигайки нещо се отдадем на безкрайно празнуване, много скоро инерцията ще ни повлече надолу.

Но Гогинс не позволява сладостта на постиженията да го приспят в тихо и продължително бездействие. Той има цел и осъзнавайки както сам казва, че може да се „уреди“ само веднъж в този живот, използва успеха като транплинг към следващата си мечта.

След като преминал своя тест за правоспособност, урок 2 от ада, за да получи достъп до Военноморските сили, Гогинс споделя, че вместо с пай, почивка или друг вид развлечения, той празнува с епична серия тренировки.

„На следващата сутрин и следващите 3 седмици, прекарах доста време в басейна, облечен с  панталон и тежък колан. Плувах 50 метра под студената вода наведнъж и вървях по цялата дължина на басейна под вода, с тухла във всяка ръка – всичко това на един дъх.“

Пореден урок от ада.

Това се казва да празнуваш успеха си с още успех. Той не се оставя на опиянението от победата, защто знае какво му е коствало да стигне до тук. И не позволява на инерцията да се отслаби, защото само отношението му към победата ще го заведе до следващата победа.


Урок 7. РАЗБЕРИ ЗАЩО СЕ БОРИШ ДА ОСТАНЕШ В ИГРАТА

Поради наранявания и медицински усложнения, Гогинс е трябвало да премине 3 пъти през тренировките на морския флот. Многобройните безсънни и тежки дни, физически тестове и умствено натоварване, щели да пресеят всички кандидати, отделяки само най-добрите в света.

Няма време за почивка. Няма време за грешки. Само урок след урок.

И въпросът, който помага на Гогинс да остане силен и да не се предава и в най-тежките моменти бил:

Защо съм тук?

Когато се сблъскате с малко дискомфорт или трудна ситуация, която може да ви провали по пътя към целите ви, задайте си този въпрос.

Защо съм тук? Защо го правя?

„Ако имате готов отговор, ще бъдете подготвени да вземете правилните решения, ще игнорирате умствената или физическа умора и ще продължите да се движите.

Знайте защо се борите да останете в играта.

Ето какво споделя той в пост в социалните мрежи:

„Януари 2001г. Първи ден на тренировка и то не каква, а сърф-изтезания. В Сан Диего беше студено като ад. Сърф-изтезанията са, когато заключите ръце с човека до вас и лежите в студения Тих океан.

В този ден си спомням, че човекът, с който бяхме вплели ръце, се усмихваше до мен. Спомням си, че единствено нещо, за което можех да мисля е скапания студ, но този човек вдясно до мен се усмихваше.

Продължи да се усмихва през цялата смазваща тренировка, а аз не доумявах какво го караше да се усмихва, докато е в -20 градусова вода. Всичко, което той каза, беше:

„Не мога да повярвам, че най-накрая съм тук. Аз чаках този момент цял живот.“

Ледената вода не стигна до съзнанието на този човек – Майкъл Мърфи, който получи най-високата награда „Медал на честта“.


Урок 8. ИЗПОЛЗВАЙ МИНАЛИТЕ СИ УСПЕХИ

На първия си ултрамаратон, Гогинс не тренира правилно и естествено, не завърши добре. Тогава, той споделя, че се е потопил в неговото „Психиатрично бурканче“, хранилището му за неща, които бе преодолял в миналото.

„Дори ако сега се чустваш на дъното и буквално потъваш още повече, гарантирам, че можеш да се сетиш поне за едно-две неща, които си преодолял и в които си успял.“

Гогонс държи своите победи винаги в ума си и си ги припомня, когато не се чувства на 100 %.

Той поставя рекорд за най-много набирания за 24 часа през 2013 г. – 4030 броя. Изкачва Еверест за 3 часа и 33 минути през 2017 г.

Общо взето, поддържа и постоянно пълни бурканчето си и се връща към тези постижения винаги, когато се почувства разколебан.

Вътрешно гориво…

Публикация на Гогинс в сициалните мрежи:

„Много хора ме попитаха, какво искам сега. От тази гледна точка, много от нас имат цели и мечти, но често ги отлагаме. Отлагаме това, което искаме по толкова много причини.

Може би се дължи на липса на самоувереност или ниско самочувствие, може би е била добра идея или е изглеждала безмислена. Говоря с толкова много хора, които казват:

Искам да стартирам маратон„, „Искам да отида в колеж„, „Искам да напиша книга“ и т.н.

Виждам ги една година по-късно и те не са постигнали нищо. Никакъв напредък.

Някои от тях са прекъснали посредата, други са се отказали поради една или друга причина.

За мен си дадох сметка, че ако искам нещо, то е там за мен. Не ме е страх да се проваля или да бъда критикуван.

Когато пропуснах да постигна световен рекорд при първия си опит, ми казаха, че никога няма да успея и трябва да помисля за нещо друго.

Просто се усмихнах. Попитахаме защо се усмихвам, а аз им казах, че нямат представа кой съм.

Не попадайте в капана на „просто не ми е писано или просто не ставам“. Направете най-доброто, на което сте способни и след това дайте още повече.


Урок 9. ЩЕ СЕ ПОЧУВСТВАШ САМ. ЩЕ СЕ ПОЧУВСТВАШ НЕСИГУРЕН. ПРЕОДОЛЕЙ ГО


Гогинс нарича това, свои закони на природата. Винаги ще има моменти, докато крачите към целта си, в които ще се чувствате сами, неразбрани, несигурни и осмивани.

Гогинс казва: „Трябва да сте готови да водите война със себе си и да си създадете изцяло нова идентичност.“

Вярно е, че е много по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но пък усилията със сигурност си заслужават.

Потърсете хората, които ви вдъхновяват със своя успех. Четете автобиографии на велики хора, за да разберете как са преодолявали трудностите по пътя.


„Тъй като се оттеглих от военните, имах много време да се замисля за живота си. Често си давам сметка, че имам само един шанс да се „уредя“ в живота си. Мисълта за това наистина ме плашеше.

Толкова много пъти в живота си с чувствах тъп, дебел, несигурен и не на място. Спомням си безбройните неуспешни моменти и чувствта, които изпитвах след всеки неуспех.

Спомням си, че седях на червения си стол и си мислех „как, по дяволите, некога ще преодолея всичко това?“

Изглеждаше така, сякаш всяка преодоляна пречка се заместваше от нови 10. По време на тези размисли осъзнах, че нямаш нужда от нищо, за да успееш в живота, който вече нямаш.

Трябваше да разбера как да накарам лошата ситуация да работи за мен, а не срещу мен.

Трябваше да променя стария начин на мислене. Най-добрият учител, който някога съм имал, е провалът.

Умът ми ме накара да се чувтвам толкова неудобно, че направих всичко онова, от което се боях.

Изкопах всичките гняв, вина, срам и всичко онова, което ме беше погребало, докато все още бях жив.

Трябваше да изчистя съзнанието си от плевелите, за да посея нова истина в него. Докато не открих моята цел в живота, бавно копаех собствения си гроб и бях дал лопати на хората, за да ми помогнат да го изкопая.


Урок 10. КОЛКОТО ПОВЕЧЕ СЕ ОПИТВАТЕ, ТОЛКОВА ПО-ТРУДНО ЩЕ СТАВА – ВЪВ ВАША ПОЛЗА


Преминаването през живота, давайки минимума от себе си, е лесно. Постигането на нещо значимо е трудно.

Колкото по-трудни неща се опитвате да постигнете, толкова по-трудно ще става – във ваша полза.

Следващия път, когато се откажете от диетата си на третия ден, зарежете ученето, защото ви мързи, занемарите тренировките, защото навън вече е студено, спомнете си уроците на Дейвид Гогинс – олицетворение на човешката воля и неспирно надскачане предела на възможностите си.

В края на този вдъхновяващ материал, ето и няколко цитата на Гогинс, които можем да си припомняме в трудни моменти.

„Не спирам, когато съм уморен, спирам, когато приключа.“

„Още с първото си вдишване вие получавате право да умрете. Вие също така получавате право да откриете своето величие и да станете единственият воин.“

„Величието дърпа посредствеността в калта. Излезте там и се заемете с него.“

„Най-лошото нещо, което може да се случи на човек, е да стане цивилизован“

„Психичната твърдост е начин на живот.“

„Ако решите да направите нещо, атакувайте го.“

„Никога не позволявайте на хората, които изберат пътя на най-малкото съпротивление, да ви отклонят от избрания от вас път на най-голяма съпротива.“

„Единственото нещо, което е по-заразно от доброто отношение, е лошото.“

„Възможно е да надскочите всичко, което не ви убива.“

„Болката отключва тайната врата в ума, която води както до върхова производителност, така и до красива тишина.“

„Семената избухват отвътре навън в саморазрушителен ритуал на нов живот.“

„На никого не му пука какво си направил вчера. Какво направи днес за да подобриш себе си?“

„Бъдете повече от мотивирани, бъдете повече от подтикнати, станете буквално обсебени до степен, че хората да мислят, че сте се побъркали.“

„Отказът е най-добрата зона на комфорт.“

„Не се фокусирайте върху това, което смятате, че заслужавате. Насочете се към това, което сте готови да спечелите.“


ПроАктивни е дигитален планер – платформа за цялостна организация и създаване на навици.

И докато всички се мъчат да усложнят допълнително дните си и да се затрупат с излишни инструменти, изкуствен интелект и куп безполезна информация, ние се стремим да опростяваме и да се фокусираме върху най-важното.

Всичко започна тук

Изградете си фантастична идентичност и вместо да планирате следващата си почивка, планирайте си живот, от който не искате да избягате!

Бъдете по-добри! Бъдете проактивни!

Помогнете ни да достигнем до повече хора като споделите този материал в социалните мрежи.

Благодарим Ви за подкрепата! 🙏🏻

Остави коментар

Напишете вашият коментар
Въведете името си

Сходни статии