Навиците на Мат Мъленвег – лицето зад WordPress

Името на човека, чийто навици ще споделим днес, не е чак толкова популярно. Поне не толкова, колкото компанията, зад която стои – WordPress.

Мат Мъленвег е основател и главен изпълнителен директор на Automattic, компанията зад WordPress, която захранва над 30% от уебсайтовете онлайн.

И като всеки успешен човек на тази планета и той има своите трикове за продуктивност и ежедневна рутина, която му помага да постига повече.

Най-характерното нещо за Мъленвег е, че той спи – и то доста. Но вместо да си легне в 10:00 вечерта и да стане, когато си иска, той спи през целия ден.

Докато пише WordPress той използва цикъла на съня или така наречения полифазен сън.

Какво означава това?

Работи по 3-4 часа, след което си взима дрямка от порядъка на 20 или 30 минути.

И така цял ден и цяла вечер.

В едно от многото интервюта, които дава за най-различни медии, Марк споделя, че това е бил най-продуктивният период в живота му.

Мат Мъленвег не използва будилник. Също като Опра Уинфри и той предпочита да се буди от светлината, когато слънцето изгрява.

Първото нещо, което прави за деня си не е кафе или закуска, не е дори и тренировка.

Първото нещо, което хваща Марк сутринта, непосредствено след събуждането си, е книга.

Казва, че по всяко едно време и навсякъде, има под ръка поне 120 изтеглени книги.

Обича да чете за Годин, Бъфет или Дракър, но любимата му класика е Сенека, за който казва, че трябва да се чете поне веднъж в годината.


„Някои хора се събуждат рано, за да тренират. Аз обичам да се събуждам малко по-рано, за да имам повече време за четене.

Научих, че това настройва мозъка ми в правилната посока, за да свърша всичко през останалата част от деня.“

Разбира се, след четенето на книга, Мъленвег прави тренировка или по скоро упражнения, които най-често включват клекове, лицеви опори и йога пози за разтягане.

Медитира задължително, поне по 10 минути на ден, използвайки приложението Calm, в което е инвеститор.

Обича да работи, откъдето пожелае.

Това е и причината офисът на Automattic в Сан Франциско да бъде затворен през 2017 г. Просто служителите никога не ходели на работа там…

Като компания с над 1000 служители, работещи в 75 държави, служителите на Automattic могат да изберат да работят от всяка точка на света.

И го правят!

Когато не пътува по света, посещавайки различни събития на WordPress, Мъленвег е склонен да работи от вкъщи.

По-голямата част от работата му е фокусирана върху управлението на аспектите на поддръжката, използваемостта и разработването на продукти на Automattic.

„Стратегията ми за управление е съсредоточена върху наемането. Намерете изключително самомотивирани и любопитни хора и след това им дайте автономия, за да успеят.“

Често използва техниката на Pomodoro като работи 25 минути, последвани от 5 минутна почивка.

Pomodoro

„Понякога всъщност правя по-дълга версия, в която включвам от 50 до 55 минути работа и след това 10 минути прекъсвам, защото откривам, че наистина мога да остана в потока за по-дълъг период от време, ако имам например подходящата музика.”

Обожава да слуша джаз, както и хип-хоп – JAY Z, Beyonce и Method Man. За да се съсредоточи, пуска една и съща песен отново и отново.

За да се концентрира максимално, премахва всякакви потенциални разсейвания, които биха могли да го извадят от потока на работа.

Комбинира най-различни приложения за блокиране на известия, а понякога взима и драстичните мерки да спре интернет връзката в дома си.

Освен че няма точен час за събуждане и не използва будилник, Марк няма и час за лягане.

„Свършвам най-важната си работа в средата на сутринта и супер късно през нощта, от един до пет сутринта. Някои хора не се нуждаят от сън, но аз всъщност се нуждая от много сън. Просто спя през цялото време, като дремвам многократно по 20 минути в офиса или у дома.”

В едно от интервютата за работа, които провежда с кандидат за позиция в Automattic, той казва:

„Измерваме работата според резултатите. Не ме интересува в колко часа работиш. Не ме интересува дали спиш до късно или ставаш преди изгрева. Не ме интересува дали прекарваш следобедните часове на голф игрището и след това работиш от 2 до 5 сутринта. Какво всъщност произвеждате? Много хора създават страхотни неща, без да седят цял ден на бюро в офис, включително всички хора в Automattic.“

Едва ли всеки може да си позовли да работи от коя да е точка на света. Със сигурност – не!

Но можете да пробвате да приложите някои от ежедневните навици на Марк Мъленвег във вашето ежедневие.

Или пък да ги адаприрате към себе си като ги надградите или видоизмените според нуждите си.

Опитайте!

Има ли нещо от написаното, което използвате във вашата рутина?

Споделете в коментари…ПроАктивни е дигитален планер – платформа за цялостна организация и създаване на навици.

И докато всички се мъчат да усложнят допълнително дните си и да се затрупат с излишни инструменти, изкуствен интелект и куп безполезна информация, ние се стремим да опростяваме и да се фокусираме върху най-важното.

Всичко започна тук

Изградете си фантастична идентичност и вместо да планирате следващата си почивка, планирайте си живот, от който не искате да избягате!

Бъдете по-добри! Бъдете проактивни!

Помогнете ни да достигнем до повече хора като споделите този материал в социалните мрежи.

Благодарим Ви за подкрепата! 🙏🏻

Остави коментар

Напишете вашият коментар
Въведете името си

Сходни статии