[51-100] 200 принципа за успех от Робин Шарма

Първата част от топ принципите на Робин Шарма за успех, можете да прочетете тук

🔷 51. Доказано е, че ароматите са прекрасно средство за релаксация. Миризмите имат забележителен ефект върху мислите инастроението. Купи си маслен екстракт от портокал и джинджифил.

Сложи по няколко капки от двете масла в чаша с топлавода и вдишай сладката миризма за няколко минути. Остави сместа да постои в стаята, в която си почиваш. Ще те обладае чувство за мир и спокойствие. Лек аромат на ябълка във въздуха прави съня много по спокоен.

🔶 52. Научи се, да се разхождаш половин час след вечеря. Разходка сред природата е най–подходяща. Може би ходенето е найестественото упражнение.

И докато се разхождаш не мисли за работа, сметки или предизвикателствата, с които ще се сблъскаш – това ще неутрализира ползата от разходката.

Просто се наслаждавай.

Обърни внимание на изобилието, което те заобикаля. Остави сетивата си да черпят от красотата на природата и свежестта на въздуха. Много хора, които са израснали рано са си създали навика да се разхождат ежедневно.

🔷 53. Започни програма с вдигане на тежести във фитнес салона. Физически силните хора са силни и душевно.

С възрастта е нужно да съхраниш не само физическата, но и умствената си сила.

75 годишни мъже участват в маратони, 80 годишни жени изкачват планини и 90 годишни хора живеят пълноценен живот.

Без значение дали си на 19 или 93, бъди във форма, бъди мотивиран и имай страст към живота.

🔶 54. Никога не спори с шефа – ще загубиш повече от един спор.

🔷 55. От гледна точка на бизнес облеклото, тъмните костюми (тъмно синьо и въглени сиво) излъчват сила, изисканост и власт. Да сте виждали министър председател или президент с жълто-кафяв костюм.

🔶 56. Редовно изпращай написани на ръка бележки на клиентите си и другите си познати, за да укрепиш връзката.

Изпращай им по нещо ценно на всеки няколко месеца. Изпращай им картичка, когато си на
почивка. Не се безпокой дори ако трябва да купиш няколко стотина картички и да прекараш няколко часа в писане.

Това е изключително добра инвестиция на време.

Друга идея е да им изпратиш някоя статия, която ти се струва интересна, и да приложиш ръчно написана бележка, в която казваш, че мислиш, че това би ги заинтересувало и ти продължаваш да цениш приятелството им.

Изграждането на взаимоотношенията трябва да е във фокуса ти през целия ти живот, независимо дали си ученик, търговец или родител.

🔷 57. Две от най–важните неща за щастлив живот изпълнен с радост са баланса и умереността.

Човек трябва да поддържа баланс във всичко и да не стига до крайности.

🔶 58. Пий жасминов чай, който можеш да си набавиш от всеки китайски магазин. Действа отлично на здравето и е много успокояващ.

Направи си чай от няколко парчета джинджифил, който ще възстанови жизнеността ти и ще те държи във върхова физическа форма.

🔷 59. Помни, че с ефективното управление на времето ставаш по-гъвкав. Позволява ти да правиш нещата, които искаш, а не нещата които трябва.

🔶 60. Не приемай книгите за личностно развитие за дрънканици. Чети ги и използвай всички идеи, които ти се сторят полезни. Някои хора мислят, че трябва да направят всичко, което пише, и стигат до крайности в използването на техниките.

Всяка книга има поне една полезна стратегия. Използвай каквото ти е необходимо и работи, а останалото просто забрави.

🔷 61. Стани приключенец. Съживи духа си и чувството си за игривост. Отново стани дете.

Веднъж на всеки няколко месеца се заеми с нова вълнуваща дейност като например речно плаване, гмуркане, уиндсърфинг, скално катерене, бойни изкуства, плаване, дълбоководен риболов.

Това дава перспектива на живота ти, сближава те с тези, с които го практикуваш и те кара да се чувстваш млад и силен.

🔶 62. Прекарвай време сред природата. Природните гледки имат силен ефект върху сетивата ти и пораждат чувство за обновление, освежаване и мир.

Успешните хора са разбрали колко е важно да се връщат към природата. Започни да ходиш на къмпинг или просто да се разхождаш из гората. Почини край ромолящ поток.Направи си своя собствена малка градина, която ще бъде твоят личен оазис в средата на претъпкания град. Като си създадеш приятелство с природата, лесно ще откриеш спокойствието, удовлетвореността и богатството на своя живот.

🔷 63. Спомни си старата поговорка, която казва че здравият дух живее в здраво тяло. Никога не пренебрегвай тялото си, което е тясно свързано с душата. Това е твоят храм. Храни се с качествени
продукти, спортувай редовно и се грижи за него сякаш е най-скъпото ти притежание, защото то е!

🔶 64. Бъди толкова силен, че никой да не може да наруши спокойствието на духа ти. Един известен боксьор веднъж се почувствал нещастен. Когато го попитали защо, отговорил че си позволил негативна мисъл.

Обуздай поривите си и остани концентриран.

Става все по-лесно с практиката. Наистина не можеш
да си позволиш лукса да имаш дори една негативна мисъл.

🔷 65. Не яж три часа преди лягане. Това помага на доброто храносмилане и на спокойния сън.

За по-дълбок, възстановяващ сън, запомни че всекидневните физически упражнения са задължителни, както и отпускането, почивката един час преди лягане. Също така не си взимай работа за леглото и не мисли за натоварващи неща.

Заспивай като бебе, на което са изпели приспивна песничка. И накрая, както е казал Леонардо да Винчи: “оползотвореният ден носи спокоен сън”.

🔶 66. Внимавай за репутацията си. Ако е добра ще те изведе до найвисоките върхове. Но веднъж изгубила блясъка си, ще бъде трудно да го върнеш. Никога не прави нещо, за което няма да си горд да кажеш на майка си. Забавлявай се, но винаги се съобразявай със съвестта и благоприличието.

🔷 67. Намери си наставник, който да моделираш по пътя на прогреса. Грешката, която прави целия свят е, че не се възползва от опита на другите. Намери човек, който да е едновременно смел и внимателен с другите, който е узрял.

Твоят наставник трябва да бъде наясно само с добрите ти интереси и трябва да е достатъчно възрастен, за да може да ти даде добри съвети за това, за което си потърсил помощ.

Всеки има нужда да се чувства оценен и дори най–заетите хора ще намерят време да помогнат на човек, който оценява съветите им и ги уважава.

🔶 68. Направи списък с всичките си слаби страни. Един наистина уверен и просветен човек ще се стреми да поправи слабостите си веднага щом ги забележи. Набий си в ума, че дори най-великите и влиятелни хора имат лоши качества. Някои са по-добри от други в прикриването им.

От друга страна, научи се да разпознаваш силните си страни и ги развивай.

🔷 69. Никога не се оплаквай. Нека хората те познават като силен, позитивен, енергичен и ентусиазиран човек.

Човек, който се оплаква, циничен е и винаги се стреми да види лошата страна на нещата, плаши хората и рядко успява в начинанията си. От чисто психологическа гледна точка, нещата винаги имат две страни: една, която е в главата ни, и една в действителността.

Фокусирай се върху позитивната. Не позволявай нищо да те отклони от предначертания път към успеха.

Представи си и искрено вярвай в това, което искаш. По всяка вероятност ще го получиш.

🔶 70. Затваряй си очите за слабостите на приятелите ти. Ако търсиш пробойни със сигурност ще ги намериш. Бъди достатъчно зрял да не забелязваш малките недостатъци на другите и виж доброто,
което без съмнение всеки носи в себе си.

Можем да се учим от всички. Всеки има история, която да сподели, виц, който да разкаже и урок, който да научи.

Отвори съзнанието си затова и ще получиш ужасно много. Приятелите са толкова важни за щастливото съществуване – особено онези, които са споделили с теб много смях и сълзи.

Работи упорито, за да създаваш приятелства и да направиш вече съществуващите по-силни и по-богати.

Обаждай се на приятелите си, купувай им малки подаръци – книги или каквото мислиш, че може да ги зарадва. Законът за фермата важи при приятелствата така както важи във всички останали аспекти на живота – каквото посееш, това ще пожънеш.

Ако искаш да имаш истински приятели трябва преди всичко ти да бъдеш такъв.

🔷 71. Бъди мил, внимателен и учтив. Но бъди умен и знай кога да бъдеш твърд и смел.

Това е отличителна черта на силния човек и със сигурност ще будиш респект. Приятелите за теб трябва да са като отворена книга. Това се постига като станеш добър слушател, като показваш, че искрено ги цениш и като развиеш други междуличностни умения.

Но, за истинския успех човек трябва да знае, че е най-съществено да си отгледа мъдрост и твърдост.

Стани експерт в човешката психология и се научи да разбираш човешката същност.

Никога не позволявай да бъдеш използван и стой настрани от сплетните. Дистанцирай се от клюкарството и служебните интриги, но помни, че те въпреки всичко съществуват и знай какво става зад гърба ти. Всеки велик лидер го знае.

🔶 72. Създай си образ на високо компетентен, силен, дисциплиниран, спокоен и възпитан човек.

Намери златната среда между образа, който представяш на света, и това, което си в действителност.

Създай лека мистерия около себе си, защото истински мъдрите никога не се излагат на показ. Не казвай всичко на всички за себе си, стратегиите и стремежите си.

Успешните граждани на този свят мислят три пъти преди да говорят, защото една изречена дума никога не се връща. Направи нещата да изглеждат лесни и хората ще казват, че си природно надарен.

Говори само добри неща и хората ще се тълпят около теб. Никога не говори лошо за другите и хората ще знаят, че никога няма да злословиш зад гърба им.

Изгради своя характер и живей ръководен от високи принципи.

🔷 73. ”Фамилиарността ражда презрение” е много добро правило. Звездите остават далеч от Земята.

Трябва да спазваш дистанция от всички с изключение на най-близките ти хора. Ако хората видят лидера си във всички негови превъплъщения, той губи аурата си, а заедно с това властта и мистиката, която е създал.

Например много хора познават Роналд Рейгън като отличен ръководител. Той старателно изгражда образа си на простонароден, внимателен политик, който поставя интереса на САЩ преди всичко. На международни срещи привлича внимание и буди респект с тъмните си костюми заобиколен от парадната сила на политически съветници, охрана и конвой от лимузини.

Веднага щом той се появи, ни идват мисли за сила и власт. Някога да сте виждали президент без риза да плува в басейна си ? А какво ще кажете да го видите по халат след някоя от дългите му дрямки със сплъстена коса и поникнала брада.

Служителите на Рейгън никога не биха позволили да го видите така, защото това отнема от схващането за власт. Американската нация никога не е била изложена на такива гледки. В ерата на Клинтън нещата се промениха и можехте да видите президента да яде хамбургери и да носи бейзболна шапка с бизнес – костюм.

Докато тези сцени могат да са мили за обществото, президентът Клинтън изглежда като един от народа, който се е издигнал, но е близо до земята.

🔶 74. Научи се да организираш времето си.

Погрешно е схващането, че ако си педантичен към времето и живееш по график ставаш скован и губиш спонтанността на реакциите си.

По-скоро правилната организация ти позволява да постигнеш онези цели, които са наистина важни и в същото време да се наслаждаваш на свободното си време.

Добре организираното време позволява повече време за забавление и почивка, а не обратното.

Ако времето е разпределено в график, неочакваните ангажименти няма да са толкова неприятни и няма да ги пренебрегваш.

Също така, се вземи в ръце и спри да си губиш времето със спешни, но маловажни неща (като например обаждания по телефона) и се концентрирай върху нещата, които наистина са от значение. Такива дейности включват време за себеразвитие и размишление, време отдадено на приятелствата изградени върху доверие и взаимно уважение, време за физически упражнения, време за четене и дълбоки размишления, време да служиш на обществото.

🔷 75. Бъди винаги информиран за последните събития, книги и популярни марки.

Повечето лидери четат по 5-6 издания на ден.

Не трябва да четеш всяка статия от всеки вестник. Знай, върху какво дасе фокусираш, какво да подминеш и да прочетеш в друг момент (много успешни хора събират купища изрази от списания и вестници; тези статии остават на съхранение и можеш да ги четеш в свободното
си време ).

Знанието е сила.

Без значение дали си предприемач, корпоративен лидер или глава на семейството, можеш да промениш живота си и този на другите само с една идея. Погледни за пример Гейтс, Едисон и Бел.

🔶 76. Когато избираш човека, с който да прекараш живота си, помни, че това е най-важното решение, което някога ще вземеш.

Брачният съюз ще ти осигури 90% от подкрепата, щастието и реализацията ти,затова избирай внимателно.

Вземи предвид качества като привързаност, чувство за хумор, интелигентност, адаптивност, зрялост, темперамент, взаимна толерантност и неописуемите характеристики на химията. Ако тези неща са налице, връзката ти има голям шанс да бъде успешна. Действай бавно и не позволявай никой да те притиска при взимането на това решение.

🔷 77. Никога не обсъждай с друг твоите действия за личностно развитие.

Твоите стратегии за разширяване способностите на съзнанието и духа са си твои.

Другите може да не разберат стойността на себевладеенето и може да погледнат на теб с недоверие, ако им кажеш че успеха ти се дължи на тези техники. Запази тези действия за себе си.

🔶 78. Разпредели времето за релаксация през седмицата и спазва стриктно разпределението. Едва ли ще плануваш някаква друга дейност по времето, когато имаш уговорена среща с президента на
компанията или с най – важния си клиент.

Затова не слагай други задачи във времето, когато работиш над себе си.

Трябва да имаме време за себе си, за да разсъждаваме, да се развиваме, да презареждаме батериите. Това са възстановителни техники, които ни позволяват дълъг престой на върха и са изключително важни.

🔷 79. 85% от възприятията постъпват през очите. За да можеш наистина да се концентрираш върху нещо, затвори си очите и всяко разсейване ще изчезне.

8🔶 0. Бъди господар на волята си, но слуга на съвестта си.

🔷 81. Създай си навик да плуваш всеки ден. Ще ти осигури отлично здраве, ще те поддържа бодър и концентриран, стегнат и изящен. Плуването не стресира тялото, кара белия дроб да работи по-добре
и ти трябва малко време, за да бъде ефективно. Запомни, че здравия дух вирее в здраво тяло.

🔶 82. Хората, които правят добро днес, си осигуряват щастието утре.

🔷 83. Ключът към успешното управление на времето е да правиш каквото си планирал, когато си планирал.

Концентрирай се върху това, което правиш в момента. Само тогава ще постигаш целите си и щеимаш време за важните неща.

Въпреки, че е наложително да си гъвкав (прекалено опънатият лък скоро се чупи ) да следваш графика не се иска нищо повече от дисциплина.

🔶 84. Отлична техника за визуализация: ако се притесняваш за нещо, напиши думите на тревогата си на лист хартия. Запали го и гледай как думите изчезват в пламъците. Брус Лий, великия майстор на бойни изкуства е използвал тази техника редовно.

🔷 85. Отдели тревогата си. Отдели си време , за да обмислиш някакъв проблем и си направи план за решение с много варианти.

Веднъж направено, вече имаш силата да не се връщаш пак към проблема и да се занимаваш с него отново и отново.

Човешкото съзнание е странно създание – нещата, които искаме да забравим се връщат, а нещата, които искаме да запомним, никога не са там,когато ни потрябват.

Но умът е като мускул :колкото повече го упражняваш, толкова по-силен става. Направи го твой слуга.

Храни го само с най-добрата духовна храна и информация.

Ще ти служи вярно и ще прави чудеса за теб, ако вярваш в него.

🔶 86. Лидерите са физически отпочинали, но с ангажирани умове.

🔷 87. За да бъдеш на върха умствено, твоето тяло трябва да е отпуснато и отпочинало.

Безспорно има връзка съзнание-тяло и когато тялото е отпуснато, ненапрегнато, съзнанието е ясно, спокойно и добре фокусирано. Затова йогата е толкова полезно занимание.

Поддържа тялото спокойно, за да може съзнанието да работи. Основно разтягане по 15мин на ден е отличен начин да освободиш напрежението, което си натрупал в резултат на съществуването в този много…. и бързо развиващ се, но прекрасен свят. Опитай масаж или джакузи. Отпусни тялото и така ще отпуснеш ума.

🔶 88. Подготви си подробен финансов план за следващите няколко години и го следвай.

Потърси съвет от специалист, ако имаш нужда. Една мощна стратегия за финансова власт е много простичка :
спестяваш 10% от всичко, което си изкарал за дългосрочно развитие (извади ги от сметката си преди да си имал възможност да ги похарчиш).

Да разполагаш разумно с парите си е една от най-добрите инвестиции, които можеш да направиш. Финансовата стабилност води до лична свобода.

🔷 89. Лидерите четат. /Readers are leaders/.

Американският президент Бил Клинтън е прочел повече от 300 книги по време на краткия си престой в Оксфорд. Някои топ-лидери четат по 1 книга на ден. Търси знание и информация. Наистина живеем в ерата на информацията и тези, които са по-активни могат да използват това като предимство. Колкото повече знаеш, толкова по-малко се страхуваш.

🔶 90. Създай си навик да четеш нещо позитивно и вдъхновяващо вечер преди да заспиш и сутрин преди да станеш от леглото.

Скоро ще забележиш ползите от този навик, защото тези мисли ще те съпътстват през целия ден.

🔷 91. Нека една от твоите цели да е да развиеш динамична, харизматична личност.

Това е качество, което всеки има потенциал да развие, но малко го правят.

Президентът Кенеди бил болнав младеж, но надраснал физическите си недъзи, за да се превърне в най-вълнуващата и харизматична политическа фигура в историята на САЩ.

Започни от рано.

Виж и СВИТЪК С НОМЕР 8 Днес ще увелича цената си стократно!

Започни с курса на Дейл Карнеги за публично говорене. Отиди в библиотеката, където ще намериш всичко за изкуството на говоренето. Научи три остроумни, лесни за разбиране вица, усвои навика на социализацията. Ще се забавляваш и ще си създадеш много приятелства и познанства.

🔶 92. По въпроса за разговорите, една китайска поговорка казва :
Един единствен разговор на маса с мъдър човек струва колкот един месец учене с книги “. Търси мъдрите и се учи от тях. Те чакат всяка искра интерес, за да ти кажат всичко, от което имаш нужда.

🔷 93. Лао Дзъ посочва трите основни качества на великата личност :
“първата е кроткостта, втората е скромността, третата е смирението “, които ми помагат да поставям другите преди себе си.

Бъди кротък и ще бъдеш смел ; бъди скромен и ще бъдеш щедър, избягвай да слагаш себе си пред другите и така ще станеш пръв измежду човеците.

🔶 94. “Когато не можеш да избереш кое от две еднакви действия да предприемеш, избери по-смелото “ казва У.Дж.Слим.

Няма заместител на куража и въпреки, че колкото повече ходиш, толкова по-голяма става вероятността да си удариш палеца, винаги е подобре да отиваш някъде отколкото да стоиш на едно място.

Възползвай се от шансовете, поемай рискове и ще срещнеш успеха
извън мечтите си.

🔷 95. Стани опора на партньора си, бъди този, който винаги го подкрепя и подклажда мечтите и надеждите му.

Развивайте се заедно и уверено марширувайте през света като армия от двама.

🔶 96. Набележи си поне три човека, които могат да те заредят с вдъхновение, мотивация и подкрепа за твоите цели и намерения.

Планирай да се срещнеш с тях през следващите няколко седмици.

Слушай ги ентусиазирано и направи с тях brain storming.

Набележи си стратегия и следвай техните съвети.

🔷 97. Направи всеки свой ден шедьовър.

Запомни старата поговорка

“Това, което те дърпа назад, не е това което си мислиш, че си, а това което си мислиш, че не си “.

🔶 98. Така както прахосваш енергия за неща, които не са важни, така прахосваш и енергия и за напразно мислене. Представи си, че твоят разум има енергиен запас от 1000 вата. Всеки път,когато се колебаеш с какво точно да се захванеш, когато упорито се тревожиш, когато мислиш за всички неща, които трябва да направиш до героя на деня, изразходваш по 100 вата.

Скоро целият ти енергиен запас е изразходен.

Такава е природата на разума. Ако не можеш да го контролираш, енергията ти се изчерпва и постиженията ти ще бъдат минимални.

Контролирай го и скоро ще забележиш да се случват прекрасни неща.

Ще се почувстваш по-силен и ще постигаш трудни цели с лекота.

Философът от 19 ти век Хенри Фредерик Амиел обобщава “за резултатни действия, няма нищо по-подходящо от всеобхватно /мащабно/ мислене съчетано със силата на волята.”

🔷 99. Правилно е казано:

“ако посееш действие ще пожънеш навик ; ако посееш навик ще пожънеш характер; ако посееш характер ще пожънеш съдба “

Същината на човека е неговия характер – направи своя уникален, безупречен и силен.

Не казвай, че ще направиш нещо, докато наистина не го направиш.

Говори само истината и мери думите си.

Бъди скромен, целенасочен и смирен.

🔶 100. Запомни най-важния природен закон: позитивното доминира над негативното.


ПроАктивни е дигитален планер – платформа за цялостна организация и създаване на навици.

И докато всички се мъчат да усложнят допълнително дните си и да се затрупат с излишни инструменти, изкуствен интелект и куп безполезна информация, ние се стремим да опростяваме и да се фокусираме върху най-важното.

Всичко започна тук

Изградете си фантастична идентичност и вместо да планирате следващата си почивка, планирайте си живот, от който не искате да избягате!

Бъдете по-добри! Бъдете проактивни!

Помогнете ни да достигнем до повече хора като споделите този материал в социалните мрежи.

Благодарим Ви за подкрепата! 🙏🏻

Остави коментар

Напишете вашият коментар
Въведете името си

Сходни статии