Минимализъм – опростява живота и го прави по-богат!

❓ Какво е минимализъм…

…или как по-малкото е повече

Това не е отричане на нещата, защото са просто неща. Не е начин на живот в нищета или лишения.

Това е начин да подредиш ежедневието си, дома си, работното си място и ума си.

Начин да подредиш живота си!

Звучи парадоксално, но минималистите всъщност получават много повече.

Как се сдобиваш с многобройни вещи? Как буквално претрупваш живота си?

Рекламите са навсякъде около нас. Всяка секунда пред погледа ни има нещо, което ни се предлага да закупим, да притежаваме.

Всяка нова вещ обещава да подобри и обогати живота ни. И ние попадаме в капана на безмисленото вещоманство.

Ако ти е интересна темата, препоръчваме ти да изгледаш филма: "Купи, хвърли, купи: Скритата история на планираното остаряване (2010)“ с български субтитри.

👉 гледай го тук

Имаш ли нужда от още един тиган? Имаш ли нужда от тези планински обувки, предвид, че досега не си ходил на планина и не плануваш да го направиш в близкото бъдеще.

Не, но пък точно сега обувките са намалени и са буквално „без пари“.

Ако калкулираш всичките „без пари“, които си похарчил за неща, които може би някога ще ти потрябват, ще установиш, че парите ти са блокирани в маловажното.

Защо?

Защото притежанието на много неща се е превърнало в илюзорна представа за изобилен и щастлив живот.

Нищо не е по-далече от истината.

Направи си експеримент!

Анализирай защо искаш да поканиш минимализма в живота си и какви ползи ще имаш реално – ПОВЕЧЕ СВОБОДНИ СРЕДСТВА, ПОВЕЧЕ СВОБОДНО МЯСТО, ЯСЕН ФОКУС ВЪРХУ НАИСТИНА ВАЖНОТО!

Опитай се да разчистиш всичко, което не си спомняш – кога за последно си използвал.

Започни с нещата, с които ти е най-лесно да се разделиш.

Панталонът от времето, когато си бил в перфектна форма, но вече е морално остарял и ти ясно осъзнаваш, че никога повече няма да влезеш в него.

Тавата, в която може да изпечеш цяло прасенце, но ти дори вече не ядеш месо.

Старите играчки на децата, които заемат по-голямата част от килера и които времето е наказало безвъзвратно.

📌 И по същия начин разчисти всяко едно кътче първо в дома си, а след това и в съзнанието си.

Ако ти е трудно да се разделиш с непотребните си вещи, не бързай да ги изхвърляш, раздаваш или продаваш.

Събери ги и просто ги махни – закарай ги на село, занеси ги в дома на родителите си, които имат предостатъчно място, наеми склад ако трябва, но просто се отърви от тях.

Ако не ти липсват, знаеш какво следва…

📌 За 99 % от нещата ще забравиш, че изобщо някога си притежавал.

Не е толкова лесно просто да започнеш да изхвърлиш вещите си. Трябва ти правилна нагласа и осъзнатост, че не се лишаваш от нищо, а напротив, освобождаваш място за нещо ново и по-стойностно.

Всичко, с което решиш да се разделиш все пак някога е било важно за теб.

Някои от нещата пазиш, защото са били доста скъпи. Съзнанието ти ще те опита да те убеди, че хвърляйки ги, все едно хвърляш парите си.

Но това не е вярно. Тези скъпи неща са изиграли своята роля и в онзи минал момент са изпълнили дълга си към теб.

Други пък имат сантиментална стойност и разделяйки се с тях все едно се разделяш със спомените си. И това не е вярно.

Всички знаем, че най-скъпите спомени не са свързани с вещи, а с хора. Така че изхвърли вещите, за да имаш повече място за себе си и за важните хора в живота си.

👉 Имаш два варианта:

Да продадеш всичко излишно и да вложиш парите в нещо, което в момента е важно за теб – нов проект, кариерата ти, образованието на децата ти или твоето обучение, помощ за родителите ти или в каквото друго желаеш.

Да подариш/дариш ненужните си вещи на някой, който наистина се нуждае от тях – дрехите, старите мебели, стария, но все още здрав велосипед, запазаените, но непотребни играчки и т.н.

„Здравейте, попаднах случайно на тази статия и нещо в нея ме накара да се замисля. Мисля, че е защото повечето от примерите се отнасяха за мен. 2-3 дни си мислех за написаното. Изчаках уикенда и използвах почивните дни, за да поразчистя малко. Изхвърлих цял чувал с обувки. Всеки ден се изнервям от това, че коридорът ни е тесен и нямаме достатъчно място за обувките си, а сме имали цял чувал стари и непотребни такива, които са заемали половината място. Подарих едно старо колело, което паза сигурно от 5 години по необясними причини :-). Занесох и два чувала детски дрехи до един дом за деца в неравностойно положение. Едно кашонче детски книги, повечето нови, дарих на местната библиотека. Чуваствам се наистина невероятно. Постоянно чета и ми попадат постове на хора, които даряват разни неща и все си казвам, че и аз мога да го направя. Но досега винаги подминавах и след 2 минути забравях за това. Изгледах и филма, страхотно изживяване. Благодаря ви за това важно напомняне. Поздрави!Стела Трифонова“

Ако избереш този вариант, освен всички други ползи от минимализма, ще изпиташ и чувство на удовлетвореност, защото ще си направил живота на някого по-лесен и по-добър.

Направеното добро за някой друг е лична награда, която не може да се сравни с нищо материално.

👉Как да спреш да се страхуваш и да пристъпиш към промяна?

☝ Измести фокуса от ТРУПАНЕ към ДАВАНЕ!

Така ще имаш повече от по-важното!

Консуматорството е навсякъде около нас. Рекламите ни облъчват денонощно, подканвайки ни да трупаме „изобилие“ и да имаме по много от всичко.

Минимализъм не е синоним на лишения. Не е някакъв първобитен начин на живот, в който ядеш на земята и спиш върху дървена пейка, защото нямаш нужда всъщност от ергономичен матрак и мемори възглавница.

Минимализъм е синоним на по-осъзнат, по-смислен живот, на повече пространство и време за наистина важното, на щедрост, на добър пример.

☝ Минимализмът е начин да получаваш и постигаш повече, с по-малко!

Парите, които са били спестени чрез закупуване на по-малко, например, можеш да инвестираш в споделени преживявания като семейна почивка. 

Може да дариш събраните пари за благотворителна кауза и да дадеш своя принос към обществото, в което живееш.

Това е чудесен пример за начина, по който отхвърлянето на безкрайното консуматорство може да ти помогне да водиш по-пълноценен живот!

Вероятно почти не обръщаш внимание на заобикалящия те материален свят, забравяйки че той е важен фактор, който оказва влияние на менталното и емоциаоналното ти състояние.

И което е по-важното, ти имаш пълен контрол да го създадеш по възможно най-добрия начин за теб.

Домът, офисът, местата, на които най-често прекарваш времето си оказват влияние на мислите, чувствата, продуктивността и креативността ти.

Ако искаш да имаш подреден ум, да си енергичен и спокоен, обърни внимание на средата, в която се намираш.

Ако се опитваш да твориш, работиш и живееш в разхвърлен, претрупан и хаотичен дом или офис, то и работата и самият ти животът ще бъдат именно това – хаос.

Подреди първо външния си свят, за да бъде и вътрешният ти свят такъв.

Да се разделяш с непотребното е мощен навик.

Това ще ти помогне да подредиш и опростиш и други важни сфери в живота си.

Отърви се от непотребното и ненужното и остави пред погледа си и навсякъде около теб само необходимите, красиви и стойностни неща.

Ти не си изгубен! Ти не си объркан! Ти не си хаотичен! Ти просто си затрупан!

Какво мислиш?

Чувстваш ли се затрупан?

ПроАктивни е дигитален планер – платформа за цялостна организация и създаване на навици.

И докато всички се мъчат да усложнят допълнително дните си и да се затрупат с излишни инструменти, изкуствен интелект и куп безполезна информация, ние се стремим да опростяваме и да се фокусираме върху най-важното.

Всичко започна тук

Изградете си фантастична идентичност и вместо да планирате следващата си почивка, планирайте си живот, от който не искате да избягате!

Бъдете по-добри! Бъдете проактивни!

Помогнете ни да достигнем до повече хора като споделите този материал в социалните мрежи.

Благодарим Ви за подкрепата! 🙏🏻

Остави коментар

Напишете вашият коментар
Въведете името си

Сходни статии